5 boeken om te lezen voor je bezoek aan Maine

5 boeken om te lezen voor je bezoek aan Maine


Maine, gelegen in het Noordoosten van de Verenigde Staten, is een perfecte mix van oudere Amerikaanse cultuur en natuurschoon. Zowel de geschiedenis als het landschap van Maine - van bergtoppen tot kleine vissersdorpjes - hebben in de loop der jaren bijgedragen aan vele literaire werken. Als je geïnteresseerd bent in een bezoek aan Maine, overweeg dan om je geschiedeniskennis een beetje op te frissen, of je te verdiepen in een paar romans om de sfeer te proeven van deze unieke staat. Je zult van alles tegenkomen: van poëzie tot korte verhalen en kinderboeken tot romans en non-fictie literatuur.

Lost On A Mountain in Maine van Donn Fendler

De meeste inwoners van Maine (en inderdaad veel mensen van een bepaalde leeftijd in de hele staat) kennen het verhaal van Donn Fendler. In 1939 raakte hij op 12-jarige leeftijd zijn familie kwijt en moest hij maar liefst negen dagen alleen in de bossen van Maine zien te overleven. Hoewel honderden vrijwilligers hem niet konden opsporen, lukte het deze padvinder een uitweg te vinden door een telefoonkabel te volgen. Tot aan zijn dood vertelde hij zijn verhaal aan scholieren in de hele staat. Het boek is een volledig verslag van zijn aangrijpende ervaring en een bewijs van zijn doorzettingsvermogen.

The Cider House Rules van John Irving

Je hebt wellicht al eerder kennis gemaakt met het werk van John Irving, via zijn boeken of boekverfilmingen. Irving, afkomstig uit New England, gebruikt de kleine gehuchten van deze staat vaak als locatie voor zijn boeken. The Cider House Rules is een rauw verhaal dat zich afspeelt in een fictieve kustplaats in Maine. Hoewel hij het verhaal op zich verzonnen heeft, vertegenwoordigen de thema's een belangrijke tijd in de geschiedenis van Maine.

The Maine Woods van Henry David Thoreau

Henry David Thoreau is misschien wel het meest bekend door Walden, hoewel zijn verhalen over zijn reizen naar de bossen van Maine zeker ook de nodige faam hebben verworven. Zijn liefde voor de natuur en een minimalistisch leven kunnen op elke pagina worden gevoeld. Als je meer wilt lezen over thema’s als transcendentalisme, eenvoudig leven of burgerlijke ongehoorzaamheid, dan is dit boek echt iets voor jou.

Carrie van Stephen King

Je zou bijna elke beroemde Stephen King-roman kunnen pakken om je onder te dompelen in een klein stukje Maine. Carrie is misschien wel zijn meest bekende werk, hoewel Pet Sematary, Salem's Lot, Cujo en It andere toppers zijn. De kleine, rustige stadjes van Maine vormen de perfecte achtergrond voor de horror en spanning van zijn boeken. De auteur, geboren in Portland, Maine, heeft ongetwijfeld meer aandacht voor zijn staat gegenereerd. Even een tip: lees zijn boeken niet voordat je naar bed gaat!

Selected Poems van Henry Wadsworth Longfellow

Een andere Portlander, Henry Wadsworth Longfellow, is een van de beroemdste Amerikaanse dichters uit de 19e eeuw. Hij was vooral beroemd vanwege Paul Revere's Ride en The Song of Hiawatha. Zijn verzamelde gedichten tonen de kracht van de Amerikaanse geest. Hij stond bekend als een van de Fireside-dichters van New England en was behoorlijk geliefd bij gezinnen in de VS en Europa. Hoewel zijn populariteit na zijn dood enigszins wegebde, hebben de meeste Amerikaanse schoolkinderen op de een of andere manier kennis gemaakt met zijn werk.