Advanced Passenger Information (APIS) en ESTA

Advanced Passenger Information (APIS) en ESTA


Vereisten voordat je naar de Verenigde Staten en Canada vliegt

Strengere veiligheidscontroles en pre-screening van reizigers betekent dat iedereen die naar het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Canada wil vliegen vooraf bepaalde gegevens moet verstrekken. De volgende informatie is een richtlijn die aangeeft welke gegevens vereist zijn als onderdeel van de pre-screeningsprocedure.

NB. Nadat u het benodigde papierwerk hebt verkregen (bijvoorbeeld ESTA-goedkeuring voor de VS of eTA voor Canada) dient u de bevestiging mee te nemen. Het is namelijk mogelijk dat u dit bij het inchecken moet laten zien.

Advanced Passenger Information (API/APIS)

Alle luchtvaartmaatschappijen zijn wettelijk verplicht om op voorhand passagiersgegevens, de zogenoemde API-/APIS-gegevens, te verzamelen. Passagiers die naar het VK of Canada vliegen moeten API-gegevens verstrekken voordat ze inchecken.

Passagiers die naar de VS vliegen moeten binnen 72 uur voor vertrek van de vlucht APIS-gegevens verstrekken. De makkelijkste manier om dit te doen is je online te registreren bij je luchtvaartmaatschappij.

Als je een vlucht boekt binnen 72 uur voor vertrek, moet je deze gegevens verstrekken als onderdeel van het boekingsproces van je vlucht. Als je niet de gewenste informatie verstrekt krijg je geen toestemming om te reizen en mag je ook niet boarden.

Als onderdeel van de API/APIS moet je de volgende informatie verstrekken:

 • Volledige namen (voornaam, evt. tussenvoegsel en achternaam), precies zoals ze in je paspoort staan vermeld
 • Land van verblijf
 • Geboortedatum
 • Geslacht
 • Paspoortnummer / land van afgifte
 • Vervaldatum van je paspoort
 • Nationaliteit

Bij het inchecken moet je je paspoortgegevens verstrekken.

In aanvulling op de API moeten niet-ingezetenen die geen visum hebben, geruime tijd voor vertrek online een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) voor de VS aanvragen of een eTA (Electronic Travel Authorization) voor Canada. Voor het aanvragen van een ESTA ga je naar de officiële overheidswebsite en doe de aanvraag online tenminste 72 uur voor vertrek.

Canada heeft een nieuwe toegangsvereiste ingevoerd, de zogenaamde Electronic Travel Authorization (eTA), voor buitenlandse nationaliteiten die geen visum hebben en naar Canada vliegen. U kunt hier online een aanvraag indienen.

Als u een visum of een Permanent Resident Card (Green Card) voor de VS heeft, moet u dit ter controle laten zien als onderdeel van het incheckproces. Iedere goedgekeurde ESTA/eTA is elektronisch gelinkt aan uw paspoort. U moet de bevestiging echter wel uitprinten en meenemen, voor het geval dat.

Aanvullende informatie voor passagiers naar de VS:

Als je naar de VS vliegt moet je ook de volgende aanvullende gegevens verstrekken:

 • Adres in de VS voor het verblijf van de eerste nacht (met uitzondering van Amerikaanse staatsburgers of ingezetenen)
 • Redress-nummer (indien van toepassing). Dit is een referentienummer afgegeven door het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Department of Homeland Security, DHS) aan reizigers die bij een eerdere gelegenheid problemen hebben ondervonden bij het verkrijgen van toegang tot de VS.

NB: Afhankelijk van de duur en het doel van uw bezoek kan een visum worden vereist. Zie hieronder informatie over ESTA en het Visa Waiver Program.

Privacyverklaring

Het officiële privacybeleid van de TSA luidt als volgt:

De Transportation Security Administration (TSA) vereist dat u uw volledige naam, geboortedatum en geslacht verstrekt voor screening van de controlelijst (watch list), onder de bevoegdheid van 49 U.S.C. sectie 114, de wet op de hervorming van inlichtingendiensten en het voorkomen van terrorisme (Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act) van 2004 en 49 C.F.R deel 1540 en 1560. U kunt ook uw redress-nummer opgeven als u dat heeft. Als u uw volledige naam, geboortedatum en geslacht niet verstrekt kan dit leiden tot het weigeren van vervoer of het weigeren van toegang tot het boardingsgebied. TSA kan de gegevens die u verstrekt delen met wethandhavingsinstanties of inlichtingendiensten of anderen in het kader van het gepubliceerde systeem van kennisgeving van gegevens (records notice). Raadpleeg de TSA-website www.tsa.gov voor meer informatie over het TSA-privacybeleid of voor een overzicht van de kennisgevingsprocedure en de privacy-effectbeoordeling.

Visa Waiver Program (VWP) en Electronic System Travel Authorisation (ESTA)

Met het Visumontheffingsprogramma (Visa Waiver Program, VWP) kunnen burgers van landen die lid zijn van het VWP reizen naar de VS zonder dat ze een bepaald visum hoeven aan te vragen. Sinds 2009 moeten alle passagiers die in het kader van het Visa Waiver Program in aanmerking komen voor een bezoek aan de VS ruim voor hun geplande vertrek een ESTA aanvragen. ESTA staat voor Electronic System Travel Authorisation, een elektronisch systeem voor reisvergunningen. Amerikaanse burgers en reizigers in het bezit van een visum hoeven geen ESTA aan te vragen.

ESTA-aanvragen kunnen online ingediend worden en de meeste worden binnen enkele minuten goedgekeurd. De Amerikaanse overheid beveelt echter aan dat aanvragen tenminste 72 uur voor vertrek worden ingediend. Er moet een bijdrage worden betaald.

Raadpleeg de officiële website van het Department of Homeland Security voor meer informatie over ESTA en VWP.

Let op: nadat je ESTA of eTA is goedgekeurd moet je het uitprinten en samen met je paspoort meenemen. Het kan zijn dat u dit bij het inchecken moet laten zien.

VWP-vereisten:

Het Visa Waiver Program is alleen geschikt voor de volgende reisdoeleinden:

 • Passagiers die reizen voor zaken, recreatie of slechts op doorreis zijn
 • Het bezoek mag niet langer dan 90 dagen duren
 • De reiziger moet een bevestigd terugvlucht- of doorreisticket hebben
 • Passagiers moeten beschikken over een bevestigd ESTA dat tenminste 72 uur voor vertrek moet worden aangevraagd

Enkele reis

Passagiers die een enkele vlucht naar de VS boeken moeten bij het inchecken het volgende verstrekken:

 • Bevestiging van een alternatieve terugreis binnen 90 dagen na aankomst in de VS, of
 • Documentatie waaruit blijkt dat men een visum of een vergunning heeft om permanent in de VS te blijven of voor een langere periode

Als een passagier dit bewijs niet kan leveren kan hem/haar worden verboden om te boarden op de eerste luchthaven van vertrek.

Nuttige bronnen van informatie

Voor aanvullende informatie betreffende reizen naar de VS kunnen de volgende links nuttig zijn:

Als u een burger bent van een VWP-land kunt u zich hier online aanmelden voor ESTA.

Als u geen burger bent van een VWP-lidstaat of uw bezoek voldoet niet aan de criteria, dan moet u een visum aanvragen. Neem voor meer informatie contact op met de website van de Amerikaanse ambassade.