Beste boeken om te lezen voor een bezoek aan NYC

Automatische paspoortcontrole (APC)


New York City is een van de meest beroemde steden in de Verenigde Staten en een van de meest bezochte steden ter wereld. Er is geen tekort aan films en televisieprogramma's die de magie van New York benadrukken, maar diepgaande verhalen over The Big Apple in de literatuur kunnen echt het beeld bepalen voor je reis.

Verhalen over New York City in fictie en non-fictie geven lezers inzicht in de unieke geschiedenis en cultuur van deze beroemde stad. Een aantal van deze boeken met New York als setting, gelden zelfs decennia nadat ze zijn geschreven nog steeds als klassiekers.

Catcher In The Rye van JD Salinger

Het beroemde verhaal van Holden Caulfield neemt lezers mee rond New York City in de belevingswereld van een angstige tiener. De in Manhattan geboren auteur J.D. Salinger plaatst de hoofdpersoon in de setting van enkele van New York's bekendste bezienswaardigheden, waaronder Grand Central Station, Central Park en Rockefeller Center.

Tot op de dag van vandaag is Catcher In The Rye een bron van inspiratie voor thematochten en speciale reisroutes sinds de publicatie van het boek in 1951. Aan het einde van het boek heb je ongetwijfeld je eigen lijst met bezienswaardigheden die je in NYC wilt bezoeken.

Breakfast at Tiffany’s van Truman Capote

Audrey Hepburn heeft weliswaar de hoofdpersoon van dit klassieke verhaal beroemd gemaakt, maar in de oorspronkelijke roman van de Amerikaanse schrijver Truman Capote is het de Upper East Side van New York dat in de schijnwerpers staat.

Na het lezen van dit boek wil je wellicht naar Tiffany en Co. op Fifth Avenue of dineren in The Blue Box, zodat je een authentiek Breakfast at Tiffany's moment kunt ervaren. Bovendien benadrukt Capote in zijn eigenzinnige novelle de uitbundige levensstijl in deze buurt zodanig, dat je nieuwsgierig wordt en dit zelf wilt ervaren.

Brooklyn van Colm Toibin

Brooklyn, een andere roman uit de jaren vijftig, neemt de lezers mee in de wereld van Eilis Lacey terwijl ze een nieuw leven begint in Brooklyn, New York. Brooklyn, geschreven door de Ierse auteur Colm Toibin, volgt het wel en wee van een Ierse immigrant die verhuisde naar New York City nadat hij geen werk kon vinden in Ierland.

De Ierse gemeenschap vormt een groot deel van New York City, en deze roman werpt een licht op een verhaal dat een groter beeld schept. Toibin neemt lezers mee door het immigratieproces van Eilis en haar nieuwe thuis in Brooklyn en geeft inzicht in een belangrijk aspect van de geschiedenis van New York.

The Goldfinch van Donna Tartt

The Goldfinch, winnaar van de Pulitzer-prijs voor fictie, geeft lezers een kijkje in het hedendaagse New York City door de ogen van de dertienjarige Theo Decker.

De Amerikaanse auteur Donna Tartt verweeft stukjes 21e-eeuws New York in haar roman en geeft de lezers een indruk hoe het is om te leven als bewoner van Manhattan. Bekende bezienswaardigheden zoals Greenwich Village, Park Avenue en het Metropolitan Museum of Art komen allemaal in dit verhaal voor, waardoor reizigers tijdens hun verblijf in de Big Apple een aantal bezienswaardigheden kunnen afvinken.

Here Is New York van E.B.

Zowel nieuwe als frequente bezoekers zullen dol zijn op de charmante persoonlijke memoires van deze Amerikaanse auteur over New York. White, die het boek schreef in 1949 in een hotelkamer in Manhattan, gebruikt humor en luchtige woorden om de nostalgische essentie van de stad te beschrijven.

Here New York, geïnspireerd door een zomerse wandeling in Manhattan, is nu nog steeds een van de literaire topstukken over New York City. Het doet je ongetwijfeld verlangen naar een warme zomerdag in de stad, zelfs nog voordat je arriveert.