Uit eten in Amerika: Een korte introductie tot de tafeletiquette in de Verenigde Staten

Uit Eten In Amerika: Een Korte Introductie Tot De Etiquette In De VS


Wist je dat het als onbeleefd wordt beschouwd om een vork in je mond te steken tijdens een etentje in Thailand?

Terwijl het in het Midden-Oosten een belediging voor je gastheer/vrouw is om voedsel met je linkerhand aan te raken.

Hoe zit dat in de Verenigde Staten? Als je je reis naar de VS aan het voorbereiden bent, wil je wellicht meer weten over de Amerikaanse etiquette.

Wat hoort (en wat hoort niet) als het gaat om tafelmanieren in de VS? In dit artikel bespreken we de ‘do's en don'ts’ van dineren in Amerika.

Amerikaanse tafeletiquette: ‘do's’

Laten we voor je eerste etentje in Amerika een paar culturele ‘do's’ noemen.

Let op je manieren

Veel tafelmanieren in Amerika zijn vergelijkbaar met die in Europa. Vermijd boeren, slurpen en praten met volle mond, want dit wordt als onbeleefd beschouwd. Houd je servet op je schoot tijdens de maaltijd. Als je je linkerhand niet gebruikt, mag je hem ook op je schoot houden.

Wacht met eten totdat iedereen is bediend

Of het nu gaat om een maaltijd in een restaurant of een privé-etentje, begin pas met eten als iedereen aan tafel is bediend. Een uitzondering hierop is als de gastvrouw/heer erop staat dat je alvast begint, zodat het eten niet koud wordt. Doe bij twijfel wat de gastvrouw/heer zegt of volg het voorbeeld van de mensen om je heen.

Denk eraan om een fooi te geven

Een van de grootste cultuurschokken voor veel buitenlandse bezoekers is het geven van fooien in Amerika. Of je het nu leuk vindt of niet, het is een belangrijk deel van de Amerikaanse cultuur. Veel bedieningsmedewerkers in restaurants en bars verdienen slechts $2.13 (ca. €1,90) per uur, dus ze rekenen op de fooien van hun klanten.

In een restaurant geef je 15 tot 20% van de totale rekening en maar liefst 25% voor uitzonderlijke service. Het is niet nodig om een fooi te geven in fastfoodrestaurants of koffiezaakjes, hoewel het geen kwaad kan om iets in de fooienpot te stoppen.

Amerikaanse tafeletiquette: ‘don'ts’

Nu je weet wat je hoort te doen, geven we je een kort overzicht van wat je niet hoort te doen.

Wees niet verbaasd als er gebeden wordt of een toost wordt uitgebracht

In veel Amerikaanse huishoudens wordt er voor de maaltijd een gebed of zegening uitgesproken. Formele diners of evenementen, zoals een bruiloft, gaan vaak gepaard met meerdere toespraken en toosten.

Als de mensen om je heen gaan staan, het glas heffen of hun hoofd buigen, is het respectvol om dit ook te doen.

Kruid je eten niet voordat je het hebt geproefd

Het is echter geen enkel probleem om naar het peper- en zoutvaatje te grijpen nadat je van het eten hebt geproefd.

Je eten kruiden voordat je het opeet, is een belediging voor de kok. Het is volledig acceptabel om te vragen om extra kruiden of sauzen voor je gerecht als je het eenmaal hebt geproefd.

Maak je niet druk om het bestek

Na het snijden van hun eten, zullen de meeste Amerikanen hun vork in de rechterhand nemen en zo verder eten. Waar jij vandaan komt is het misschien de norm om je vork in de linkerhand te houden.

Kies voor de manier die je gewend bent en maak je er niet druk om. Het valt waarschijnlijk niemand op (of het maakt niemand wat uit) als je ervoor kiest om met je linkerhand te eten.

Nog een paar laatste opmerkingen over uit eten gaan in Amerika

Over het algemeen zijn Amerikanen vrij informeel als het gaat om tafeletiquette.

Toch zijn er enkele subtiele verschillen tussen Amerikaanse en Europese tafelmanieren. Onthoud de bovenstaande tips als je in Amerika uit eten gaat en je hoeft je nergens zorgen over te maken.

Voordat je naar Amerika vertrekt, moet je ervoor zorgen dat je over alle vereiste documenten beschikt. Klik hier voor meer informatie over ESTA en de aanvraagprocedure.